Od kje ideja o zmanjševanju hrupa okolice?

Acoustic Noise Cancelling

Slušalke za odstranjevanje hrupa so v svetu priljubljene bolj kot kdaj koli prej. Ali smo se resnično vprašali, od kod prihaja ta evforija in navdušenje? Vrnimo se v čas, ko se je vse skupaj začelo z inovativno idejo o odpravljanju hrupa pri poslušanju glasbe.

Kako se je porodila ta ideja?

Vse se je začelo, ko je Paul Lueg, doktor filozofije in medicine, v Nemčiji leta 1933 vložil patentno prijavo o uporabi protifaznih zvočnih valov za nevtralizacijo sinusoidnih tonov v smeri valovanja zvoka, ki so moteči za tone, ki jih proizvaja zvočnik.

Sliši se zapleteno, vendar postopek temelji na faznem premiku zvočnega valovanja z zunanjim virom vzporedno s smerjo valovanja delcev zraka, ki prenašajo zvok.

Pustimo znanost in nadaljujmo s patentom, ki je bil podeljen leta 1936. Teoretično je bil funkcionalen, vendar takrat še ni bilo ustrezne opreme za zaznavanje, predelavo in ustvarjanje zvoka. Paul Lueg tega ni mogel izvesti v praksi.

1950’s

Kasneje v petdesetih letih prejšnjega stoletja je idejo povzel doktor Lawrence Jerome Fogel, ki je bil eden od razvojnih pionirjev v raziskavah analize človeških dejavnikov. Fogel je razvil sisteme in predložil patente o aktivnem odpravljanju hrupa na področju letalstva (če smo natančni za helikoptersko uporabo).

Ta sistem je bil zasnovan za zmanjšanje hrupa v pilotski kabini za lažjo komunikacijo. Fogel je veljal za izumitelja aktivnega odpravljanja hrupa s tem, ko je ustvaril enega prvih sistemov slušalk za odpravljanje hrupa.

Približno v istem času je raziskovalni laboratorij zračnih sil imel program za raziskovanje akustike, ki se je osredotočal na ohranjanje in zaščito sluha, komuniciranje s pomočjo govora, merjenje in modeliranje hrupa v skupnosti. Med delovanjem na aktivnih in pasivnih tehnologijah za zaščito sluha AFRL (Air Force Research Laboratory) med letoma 1956 in 1957 je Fogel imel tudi projekt ANR (Acoustic Noise Reduction) slušalk.

Willard Meeker je bil vodja projekta in je predstavil koncept ušesnih čepkov kot pasivne zaščite za sluh, ki ga je pozneje razvil dr. Charles Nixon. Pasivna zaščita s čepki je bila izboljšana z novo zasnovanim modelom aktivne regulacije hrupa Meeker. Obkrožne ušesne slušalke so imele pasovno širino 50-500 Hz in maksimalno slabljenje 20 dB. To je bil prelomni izum za slušalke za odpravljanjem hrupa v tem obdobju in temelj za nadaljnji razvoj.

“Vir: Slušne in akustične raziskave & Razvoj v raziskovalnem laboratoriju zračnih sil (AFRL)

Willard Meeker je bil vodja projekta in je predstavil koncept ušesnih čepkov kot pasivne zaščite za sluh, ki ga je pozneje razvil dr. Charles Nixon. Pasivna zaščita s čepki je bila izboljšana z novo zasnovanim modelom aktivne regulacije hrupa Meeker. Obkrožne ušesne slušalke so imele pasovno širino 50-500 Hz in maksimalno slabljenje 20 dB. To je bil prelomni izum za slušalke za odpravljanjem hrupa v tem obdobju in temelj za nadaljnji razvoj.

1970’s

Tu pa se začne najpomembnejši del zgodbe o odpravljanju hrupa. Naprej do leta 1978 je inženir akustike ter profesor na MIT v Bostonu (ZDA) in ustanovitelj korporacije Bose dr. Amar Bose prvič razmišljal o zmanjšanju hrupa v slušalkah med letom v Evropo.

Zaradi hrupa v letalu, sprostitev in poslušanje glasbe ni bilo možno, zato se je dr. Bose posvetil konceptu oblikovanja slušalk za odpravljanje hrupa. Po povratku je organiziral raziskovalno skupino v korporaciji BOSE, ki se je pričela ukvarjati s tehnologijo za odstranjevanje hrupa.

Prve slušalke, ki ji je Bose predstavil kot prototip slušalk z odstranjevanjem hrupa okolice,.

Vir: mashable.com

Končni rezultat je bil, da je BOSE predstavil popolnoma nov delujoč prototip slušalk za zvočno odpravljanje hrupa. Izboljšavo so dosegli z vgrajenim mikrofonom v vsaki ušesni slušalki, ki zaznava zunanji zvok prej, kot le ta doseže človeška ušesa. Vgrajeno vezje pri odpravljanju hrupa (ki je tudi v ušesni slušalki) zaznava signal senzorja (mikrofona) in izmeri frekvenco ter amplitudo zvočnega vala iz okolice. Na podlagi tega ustvari nasprotno zvočno valovanje. Kasneje se zvočno valovanje združi skupaj z izenačujočim interferenčnim signalom (protizvok), ki odstrani hrup, ne da bi vplival na običajen zvok, ki ga želimo slišati.

1980’s

Pravi test je Bose prestal leta 1986, ko sta z dvosedežnim letalom Dick Rutan in Jeana Yeager 9 dni, 3 minute in 44 sekund naprekinjeno letela z letalom znanim pod imenom Rutan Model 76 Voyager in postavila nov rekord v vzdržljivosti leta.

Predstavljajte si, kako težko bi bilo leteti v zraku tako dolgo, če bi ne imela slušalk z aktivnim odpravljanjem hrupa.

Kakor koli že, Bose ni bilo edino podjetje za proizvodnjo slušalk, ki se ukvarja s slušalkami za odpravljanje hrupa. Drugo večje podjetje za proizvodnjo slušalk v Nemčiji, imenovano Sennheiser, je prav tako delalo na aktivnem zmanjšanju hrupa okolice. Slušalke so bile zasnovani za pomoč pilotom največje nemške letalske družbe Lufthansa, da za zaščito pred nizkofrekvenčnimi hrupi. Predstavili so prve certificirane (FAA-TSO) aktivne pilotske slušalke z imenom LHM 45 NoiseGard leta 1987.

Od takrat naprej so slušalke za odpravljanje hrupa pridobile slavo in pritegnile pozornost mnogih proizvajalcev slušalk in druge avdio opreme. Ljudje so jih začeli uporabljati ne le v letalstvu, ampak tudi v svoji vsakodnevni rutini, saj so popolnoma varne za ušesa.

Slušalke z odpravljanjem hrupa prav tako pogosto uporabljajo poslovneži za opravljanje konferenčnih klicev.

Povzeto in prirejeno po: https://krisp.ai/blog/noise-cancelling-headphohttps://krisp.ai/blog/author/anna/es-story/ avtorice Anne Bazoyan

Trg je postal dokaj konkurenčen, in če iščete najboljše slušalke za odpravljanje hrupa, smo vam na voljo (lahko se obrnete na e-naslov sony@lorex.si ali prodaja@lorex.si)! V našem prodajnem salonu LOREX CENTER pa si lahko ogledate in sami preizkusite slušalke. Za pokušino kliknite na to povezavo in se virtualno sprehodite po salonu.
Mimogrede, noise-cancelling slušalke nimajo negativnega vpliva na vaš sluh.

In danes?

Kot pri večini primerov se je tudi tu tehnologija zmanjševanja in odpravljanja akustičnih motenj preselila iz profesionalne v komercialno sfero. Zaradi vse večjega hrupa okoli nas ter želje po tišini in zasebnosti, so bile rešitve prenešene v slušalke za vsakodnevno uporabo. Tako danes poznamo ušesne in naušesne slušalke z odpravljanjem hrupa okolice (primer ušesnih slušalk Bose QuietControl® 30 ali  Sony WF-1000XM3). K temu je dodatno pripomogla tudi vgrajena brezžična tehnologija, ki omogoča svobodo gibanja ob poslušanju glasbe brez dodatnih žic in povezav.

Uporaba danes

Še vedno se Bose slušalke uporabljajo v profesionalne namene v letalstvu, množičnih prireditvah, kjer je pomembna odprava hrupa množice,….

V vsakdanjem življenju pa:

V MESTU (na ulici, na poti v službo, javnem prevozu,..), DOMA (tudi doma si želimo malo zasebnosti,..), LETALIŠČA, potovanje z letalom in čakanje,..), OKREPČEVALNICE ali KAVARNE, DOLGOČASNI SESTANKI, KONFERENCE

Vsi testi in primerjalne analize so pokazale, da so SONY in BOSE slušalke z odstranjevanjem hrupa v samem vrhu med vsemi slušalkami, ki jih trenutno dobite na trgu.

PREIZKUSITE JIH – IZBIRA JE VAŠA